Hüseyin Tutkun Aramızdan Ayrıldı

1956 yılında Sivas’ın Suşehri ilçesinde dünyaya gelen Hüseyin Tutkun, Dostlar Tiyatrosu’ nun Şişli Ümit Tiyatrosu’ nda sahnelediği “Düşmanlar” oyununda oynadığı günlerde, 1975 yılında Dostlar Korosu’na korist olarak katıldı. Bu kararı ile tiyatro yaşamı yerini müziğe bıraktı. Ruhi Su yönetiminde koro ile çok sayıda konserde ve albüm kaydında yer aldı.

İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda (günümüzün İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı) Türk Müziği Nazariyatı; Timur Selçuk’ tan Klasik Armoni, Türk Müziği Armonisi ve Çalgı Bilgisi; Ali Perret ve Kamil Özler’ den Caz Armonisi; Orhan Dağlı’ dan bağlama; Muammer Sun’ dan Çocuk Şarkısı Besteleme; Sarper Özsan’ dan Form Bilgisi ve Ayşen Katipoğlu’ ndan Piyano eğitimi aldı.

Ruhi Su’nun 1985 yılında aramızdan ayrılmasını takip eden günlerde, 1987 yılında Ruhi Su Dostlar Korosu’nun şefliğini üstlendi.

“İstanbul Selenler Oda Korosu” nu ve “Evrensel Kültür Korosu” nu da yöneten Hüseyin Tutkun, 1990 yılında Timur Selçuk’ un “Bir Uzay Masalı” pop operasında Selçuk’ un asistanlığını yaptı.

Hüseyin Tutkun oyun müzikleri de besteledi. Haldun Taner’ in “Vatan Kurtaran Şaban”, Mine Bayrakeri’ nin “Dost- Yanar içim, Göynür Özüm”, Aynur Tutkun’ un 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için senaryosunu yazdığı “Ben Kadınım” oyununun müzikleri de Tutkun’ a aittir.

1993 Sivas olaylarında sağ kurtulan aydınlardan Zerrin Taşpınar’ ın katliamı anlatan “Tavra” ırmak şiirini besteledi. 1998 yılında bu yapıtıyla Sevda Cenap And Vakfı’ nın “Özel Özendirme Ödülünü” aldı.

2000 yılında Çerkezköy’e yerleşen Tutkun burada kurduğu müzik uygulama atölyesinde çocuklar ve yetişkinler için korolar ve orkestralar kurdu ve yönetti. Bu gruplarla Ankara ve İstanbul’da çok sayıda konser verdi.

Koro için çok sesli koro müzikleri besteleyen Hüseyin Tutkun’un birçok yapıtı bugün Ruhi Su Dostlar Korosu’nun konser repertuvarında yer alıyor.

Hüseyin Tutkun’u 27 Aralık Cuma günü Çerkezköy Kapaklı Organize Sanayi Emlak Konutları Sivrioğlu Camii’nde kılınacak öğle namazını takiben İstanbul Hasdal Mezarlığı’ndan son yolculuğuna uğurlayacağız.

Hüseyin Tutkun’un anısı önünde saygıyla eğiliyoruz…

RUHİ SU KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ / RUHİ SU DOSTLAR KOROSU


VİDEO: Ruhi Su’ nun 1982 yılında Adana-Saimbeyli’ de derlediği bir eşkıya türküsünden Hüseyin Tutkun’un çok seslendirdiği “ Develioğlu” türküsünü Ruhi Su Dostlar Korosu yorumluyor: