Dostlar Korosu

Ruhi Su, tek sesli halk müziğimizin batı müziği içinde yer edinmesinin bir yolu olarak “çok sesliliği” işaret eder. Türk halkının çoğunluğuna yabancı, anlaşılmaz gelen bu güçlü müzik dilini benimsetmenin yolu olarak, esasında zaten polifonik karakterde olan halk müziğimizden yola çıkarak halkın da zaman içinde eğitilebileceğini ön görür ve “halkını seven bir insanın, halkın yetişmesi diye de bir şeyin var olduğunu bilmesi gerektiğini” vurgular.

Bir yazısında ” Batı tekniği ile işlenmiş müziğimizi dinlerken de kendi dilimizi ve kendi yaşantılarımızı bula bula çok sesliliğin tadını anlamaya alışacağız ve böylece batı müziği içindeki yerimizi alabileceğiz…” der.

İlk koro çalışmasını 1936’da Müzik Öğretmenliği Korosu ile gerçekleştirir. Koronun başında öğretmenleri Ahmet Adnan Saygun vardır. Koronun adı, döneme ait belgelerde Ses ve Tel Birliği Cemiyeti olarak geçer.
İkinci koro çalışmasını ise 1944-1947 yılları arasında Ankara Üniversitesi DTCF’nde oluşturduğu koro ile yürütür. Ruhi Su, hapishane yaşamı boyunca da kısa dönemli koro çalışmaları yapar.

Ruhi Su’nun en önemli korosu olan Dostlar Korosu’nun temelleri 1975 yılında, Şişli’de faaliyet gösteren Dostlar Tiyatrosu’nda atılır.
Dostlar Tiyatrosu’nun Cumhuriyet Gazetesi aracılığıyla yayınladığı çağrı büyük ilgi görür. 1975 yılının Aralık ayında, sınav sonucu alınan yaklaşık 60 kişiyle Dostlar Korosu kurulur. Önceleri tek sesli türküler üzerine çalışan koro, daha sonraları iki sesli küçük denemelerle çok sesliliğe adım atar.
Dostlar Korosu ilk defa 1975 yılında, Dostlar Tiyatrosu’nda verilen Pir Sultan Konseri’nde sahne alır. ‘Pir Sultan’ ile ‘Köroğlu ve Türküler’ konserleri o dönemde birer sanat olayı haline gelir.
Ruhi Su, Dostlar Korosu ile 1976 yılında ‘El Kapıları’, 1977’de ‘Sabahın Sahibi Var’, 1978’de ise ‘Semahlar’ albümlerini kaydeder.
Koro, 1985 yılında Ruhi Su’nun ölümünden sonra ilk kez 30 Mart 1987’de Harbiye Konak Sineması’nda gerçekleştirilen “Ruhi Su Anma Gecesi”nde sahne alır.

12 Eylül darbesi sebebi ile çalışmalarını durdurmak zorunda kalsalar da dayanışmalarından ve emellerinden vazgeçmezler hiçbir zaman. Büyük ustayı kaybedişimizin ardından koronun adının başına Ruhi Su ismi eklenerek Ruhi Su Dostlar Korosu olarak çalışmalara kaldığı yerden, Timur Selçuk, Sarper Özsan, Hüseyin Tutkun, Cenan Akın, Öcal Öcalan, Refik Köksal, Cengiz Ünal, Ortaç Aydınoğlu, Berktay T. Akyıldız, Mutlu Ödemiş, Haluk Polat gibi değerli müzik adamları yönetiminde devam eder.
Koro, 2021 yılında Haluk Polat şefliğinde Suyun İzi isimli bir albüm yayınlar.


2023 yılında ise çalışmalarını Günselin Seda Çetinkaya ile sürdürdü.


2024 yılında çalışmalarına Ruhi Su’nun ilk öğrencilerinden Refik Köksal ile devam etmektedir. (Koro Şefleri için bkz.).


O günlerden günümüze; koristler, şefler, şarkılar değişse de Ruhi Su Dostlar Korosu amacını, yolunu ve çizgisini hiç değiştirmemiştir. Bugüne kadar çok sayıda sanatçıyla sahne almış; yurt içinde ve dışında sayısız konser vermiş, beş yüzün üzerinde korist yetiştirmiştir. Bugün halk müziğine katkı veren ve zevkle dinlenen çok sayıda yorumcunun çıkış noktası olmuştur. Ülkemizde, bunca yıldır yaşamını sürdüren, varlığını koruyan ve böylesi zengin bir repertuara sahip olan birkaç amatör korodan biridir.

Koro Üyeleri

ALTOBASSOPRANOTENOR
Ezgi KaracaAras AkanarasBirsen Parlar ErkanÇağrı Merev
Elvan ŞentürkAnıl KorkmazDilara KayaEmir Doğan Yılmaz
Çiğdem GünerEngin SancakDiyar Kılıç MertHalil Kızılkaya
Deniz BayatGüneş YüzakEbru ErkanNevzat Ali Fikirsindi
Hülya GürselCengizhan EserNevra ÇankayaMahir Urun
Nuray GençÇağlar KekeçPınar İlhan KaleliSinan Sözmen
Semra MersinSerpil Yıldırım
Şehnaz YıldırımŞengül Ergün
Yasemin Işık